reklama

TECHNO: Janatův mlýn slaví 250 let své existence v dobré kondici

12. 7. 2017
Malebné podkrkonošské Buřany jsou proslulé tradicí dřevosochařských festivalů. Již méně se ví, že zde stojí technická památka první kategorie. Janatův barokní vodní mlýn je bezpochyby nejlépe zachovaný mlýn v Libereckém kraji a jeden z nejvýznamnějších funkčních mlýnů v Česku.
Janatův mlýn (Buřany čp. 21, dnes čp. 37, MAPA) stojí v podkrkonošských Buřanech na Františkovském potoce, který se vlévá do Jizery těsně pod Jabloncem nad Jizerou. Byl založený roku 1767. Původně dvoupodlažní budova získala roku 1881 další tři patra, ale dnešní podobu má mlýn od roku 1913.
Rodina Janatů, po které objekt nese jméno, mlýn koupila roku 1841 a vlastnila jej až do roku 2006. Na mlýně se vystřídaly čtyři mlynářské generace Janatů. Provoz mlýna neukončil nezájem o mouku nebo o chleba (podle pamětníků vynikající), který se zde pekl, ale komunistický úřední výnos ze 13. 8. 1951, kterým bylo rozhodnuto, že veškerou mouku direktivně semelou socialistické velkomlýny. O to je pozoruhodnější, že v mlýnu se dodnes zachovala kompletní funkční mlýnská technologie včetně té nejstarší! Letos v červnu se například povedlo rozeběhnout původní mlýnské složení pocházející pravděpodobně z období kolem roku 1840. Podrobnou historii mlýna naleznete na www.janatuvmlyn.cz.

Janatův mlýn býval jen jedním ze zařízení, která v minulosti využívala energii vody Františkovského potoka. Dodnes můžeme v lese nalézt zarostlé náhony.
Foto Mad

Mlýn je od roku 2014 národní kulturní památkou. Impozantní a velmi interesantní je i vlastní roubená budova, která za dobu své existence dvakrát vyhořela. Okénka až pod střechou napovídají, že využitý je každý kousek vnitřního prostoru. Návštěva je možná o víkendech a svátcích po dohodě na +420603260319. Bližší info naleznete ZDE.
Foto Mad

Foto Mad

Novým majitelem se stal roku 2006 pan Jiří Krch (vzadu v bílé mlynářské čepici). Jako bývalý letecký konstruktér má ke strojům blízko, mlýn dále zvelebuje a snaží se zachovat jeho genius loci. Pro návštěvníky má na notebooku připravenou videoprezentaci o historii dávné i velmi nedávné. 
Foto Mad

Jiří Krch již například s podporou Fondu kulturního dědictví Libereckého kraje a ministerstva kultury opravil střechu. Vyčištěný a opravený je rovněž náhon a kašna vodního zámku turbíny.
Foto Mad

Takže mlýn je dnes opět plně funkční. Nehledejte však kolo. To poslední, instalované roku 1903, dosloužilo roku 1919. Od následujícího jara energii dodávala, a dnes opět dodává, horizontální Francisova turbína firmy Kolben - Daněk, napájená černým litinovým potrubím.
Foto Mad

Turbína je na fotografii zcela vzadu a pohání malou vodní elektrárnu v popředí. Výkon turbíny je 10 koňských sil. Jeden kůň je zhruba 735 W, což obnáší výkon malého vysavače nebo kuchyňského robota. V tomto srovnání je obdivuhodné, co všechno v mlýně turbínka obsloužila.
Foto Mad

Energie je od turbíny rozvedena transmisemi po celém mlýně. Dráty vedoucí vzadu pod stropem jsou součástí původní třífázové elektroinstalace z roku 1906. Jsou pod proudem dodnes, ale napětí na vstupu je z bezpečnostních důvodů sníženo trafem.
Foto Mad

Foto Mad

Mlýn je naplněn neuvěřitelným množstvím původních technologií, dokumentujících i to, jak se Janatovic podnikání postupně rozšiřovalo.
Foto Mad

Foto Mad

Foto Mad

Foto Mad

Foto Mad

Mlýn je obrovský, ale mlynáři ve své firmě žili velmi skromně.
Foto Mad

Energie vodního kola je rozvedena i do kuchyně, kde v díži na chleba pohání mechanickou ruku hnětoucí těsto. Ano, přítomný čas je na místě, protože tento "kuchyňský robot" stále funguje a prý se časem dočkáme i příležitostně upečeného chleba.
Foto Mad

Prakticky vzato, stačí vyčistit pec z roku 1950, ve které se naposledy peklo v roce 1988, zatopit, vyrobit těsto...
Foto Mad

Součástí mlýna je i vesnický konzum. Mlynář vesničanům nemlel jen mouku, ale poskytoval i další základní servis. Někteří zákazníci ani nechtěli za zrní zpět jen mouku, ale kupříkladu poukázky na chleba, který Janatovi pekli a svým zákazníkům pravidelně dodávali, jak je pečlivě zdokumentováno v účetních knihách, dodnes ve mlýně zachovaných. 
Foto Mad

Mlýn se stal během času jakousi přirozenou sbírkou nejrůznějších věcí, mlýnky na maso počínaje a tímto motorizovaným kolem zdaleka nekonče.
Foto Mad

Součástí koloritu mlýna jsou i výstřižky z časopisů nalepené na stěnách. Mlýn sice začíná fungovat jako muzeum, ale nečekejte muzeum s popiskami, vysvětlivkami a vitrínami. Pan Krch chce, aby jeho mlýn vypadal tak, jako by ho poslední pan otec mlynář právě opustil, a podle mě dělá jedině dobře.
Foto Mad

Další obrazové reportáže z našeho volného cyklu TECHNO naleznete ZDE.

Text a foto Mad
sm
25. 9. 2017 17:44 Lůžkové oddělení chirurgie v nemocnici v Semilech se obnovovat nebude. O jeho zrušení rozhodla valná hromada, ambulanci bude provozovat externista.
jn
25. 9. 2017 17:43 Jablonec nad Nisou převezme do majetku veřejné osvětlení. Původně patřilo technickým službám. Důvodem je obnova, kterou jinak radnice nemůže zaplatit.
kola
25. 9. 2017 15:27 Unikátní výstavu jízdních kol chystá muzeum v Liberci. Bude na ní 16 typů, které se staly buď přelomem, či slepou cestou ve vývoji bicyklů.
tram
25. 9. 2017 13:09 Tramvaje do Lidových sadů v Liberci začnou znovu jezdit už v sobotu. Zároveň se pro motoristy po opravě otevře Rumunská ulice v centru města.
reklama
Kalendář
po
út
st
čt
so
ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
září
2017
reklama
GENUS PLUS TÝDEN (www.genusplus.cz) nebo (www.tydenvlk.cz) – společný zpravodajský a publicistický server. Provozuje GENUS TV a.s., Rumunská 655/9, 460 01 Liberec, IČ: 48291927. Společnost je zapsána v OR vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem, odd. B, vložka 439. Kontakt: net@genusplus.cz. U nevyžádaných příspěvků považujeme jejich zaslání za souhlas k případnému bezplatnému zveřejnění včetně dodané obrazové informace (foto, video apod.).