reklama

Značku Regionální potravina má devět výrobků z kraje

12. 10. 2018
Značku Regionální potravina v Libereckém kraji letos získalo devět výrobků. Producenti ji dnes převzali na Dni regionálních potravin, který se v Liberci uskutečnil podvanácté. Do letošního devátého ročníku přihlásilo 37 výrobců z kraje 90 produktů. Za dobu existence soutěže už označení získalo 61 výrobků, dva ale letos o značku přišly - ruprechtická bylinková klobása od liberecké společnosti Maso Rydval a také celozrnný koláč se sezonním ovocem z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou.
Značku Regionální potravina má devět výrobků z kraje
Ilustrační foto

"My se na to velmi zlobíme, minimálně u toho jednoho případu - firmy Koláček. Snažíme se to rozhodnutí zvrátit. V dubnu skutečně kontrola zjistila, že tam nejsou jablka z Česka, ale oni velmi dobře věděli, že v tu dobu už se české jablko nedá sehnat. Vidíme to jako velkou nespravedlnost," řekl ČTK předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. Jinak se podle něj situace pro drobné potravináře zlepšila a zjednodušila, a to i při označování potravin.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin, přičemž hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. "Zájem o takto označené výrobky roste, zaznamenáváme to i my sami na trzích, už to má své spotřebitele," řekl Erlebach, jehož Zemědělská farma K.E.K. zpracovává mléko.

Označení Regionální potravina Libereckého kraje nově ponese světlá tlačenka od mimoňské společnosti Váša, klobása Pepřák z raspenavského Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, farmářský sýr s rajčaty z farmy Jiřího Vrkoslava ve Zlaté Olešnici na Jablonecku. Ocenění získal také bílý jogurt z biojahod, který vyrábí podnik Jiří Korn ze Zahrádek na Českolipsku, tlačené povidlové minisvatební koláčky od Drahomíry Mackové z Jabloneckých Pasek, rafael medovník z cukrářství a pekařství Růžodol v Liberci a slaná karamelová zmrzlina Leda od Davida Stárka z Liberce. Regionální potravinou je nově také řezané pivo vratislavického pivovaru a džem broskev s mátou od Jana Kakose z Lestkova na Semilsku.

čtk
kostel
20. 10. 2018 16:05 Historii kostela zbouraného v Liberci v roce 1976 připomíná ode dneška pamětní deska. Pseudorománský evangelický kostel byl jednou z dominant města.
tunel
20. 10. 2018 15:05 Dopravu na průtahu Libercem komplikuje podzimní údržba tunelu. Doprava je svedena do jednoho tubusu. Přibývá tam dopravních nehod, i když ne vážných.
čl
20. 10. 2018 14:04 V České Lípě zájemci vyrazili po stopách archeologických nálezů. U příležitosti Mezinárodního dne archeologie se uskutečnily komentované prohlídky.
nehoda
20. 10. 2018 12:05 Srážka motocyklisty s osobním autem zkomplikovala dopravu na frekventované silnici 35 z Liberce na Jičín blízko Hrubé skály. Motocyklista je zraněný.
reklama
Kalendář
po
út
st
čt
so
ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
říjen
2018
reklama
GENUS PLUS TÝDEN (www.genusplus.cz) nebo (www.tydenvlk.cz) – společný zpravodajský a publicistický server. Provozuje GENUS TV a.s., Rumunská 655/9, 460 01 Liberec, IČ: 48291927. Společnost je zapsána v OR vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem, odd. B, vložka 439. Kontakt: net@genusplus.cz. U nevyžádaných příspěvků považujeme jejich zaslání za souhlas k případnému bezplatnému zveřejnění včetně dodané obrazové informace (foto, video apod.).